Včelí jed
Včelí jed je produktom jedovej žľazy včely. Je zhromažený v jedovom váčku včely robotnice. V prípade ohrozenia inými živočíchmi, alebo človekom vpichne včela žihadlo a vypustí jed. Pri odlete si včela vytrhne žihadlový aparát a hynie. Žihadlo často zostáva v rane a naďalej sa uvoľňuje jed. Preto je dôležité odstrániť žihadlo, najlepšie nechtom, alebo nožom. Miesto vpichu sa odporúča dlho chladiť, napr. ľadom. Postihnutému sa má umožniť oddych a dostatok tekutín. Dôležité je skontrolovať, či opuch neobmedzuje dýchanie. V takom prípade treba vyhľadať lekársku pomoc.
Zloženie včelieho jedu
Hlavnou zložkou sú nízkomolekulárne peptidy – melitín, apamín, MCD peptid, minimín a ďalšie, proteázový inhibítor, aminokyseliny, fyziologicky aktívne amíny – histamín, dopamín, noradrenalín a ďalšie látky.
Liečivé účinky včelieho jedu
astma
epilepsia
rôzne druhy bolestí, napr. chrbtice, migrény
infekčné zápaly stavcov, zápaly svalov, nervov, tepien
kôrnatenie tepien
neurózy
skleróza multiplex
Nežiadúce účinky
Zásadne sa nemôže včelím jedom liečiť človek alergický na včelí jed, pacienti s ťažkou srdcovou vadou, cievnymi a obehovými poruchami, arteriosklerózou a diabetici, ktorí dostávajú inzulín.
Liečbu treba vždy konzultovať s lekárom.