Med
Včelí med je finálnym produktom včely medonosnej (Apis mellifera). Je produkovaný z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín. Včely ich zbierajú, pretvárajú, obohacujú výlučkami hltanových žliaz, zahusťujú, uskladňujú v plástoch, aby vyzrel. Na nazbieranie 1 kg medu potrebujú včely vzlietnuť 2-5 miliónkrát v závislosti od vzdialenosti a výdatnosti nektáru kvetín. Medom sa včely kŕmia a prebytok ukladajú do zásob v podobe medových plástov.
Zloženie medu
Med obsahuje 30-35% hroznového cukru (glukózy), 35-40% ovocného cukru (fruktózy), 2-10% iných sacharidov, 2-12% dextrínov, 0,1-0,9 % minerálnych látok – K, Ca, Si, P, S, Na, Fe, Mn, Zn, Cu, ďalej malé množstvo vitamínov, éterických olejov, kyseliny, inhibíny, glykutilfaktor a iné, 14-20% vody, 0,1-0,5% bielkovín. Nachádza sa v ňom 13 druhov aminokyselín, vrátane esenciálnych.
Druhy medu podľa spracovania
Vytečený – čistý, získaný len stečením z plástov priamo do nádoby, neprichádza do kontaktu s nástrojmi používanými pri medobraní
Vytočený – získaný štandartnou technológiou vytáčania medu, bežne dostupný med
Plástový – med nachádzajúci sa v pláste (vhodný na žuvanie na dezinfekciu ústnej dutiny)
Pastovaný – špeciálnou technológiou upravený do konzistencie pasty (med sa ľahko natiera a nerozteká sa)
Pekárenský – má priemyselnú kvalitu
Liečebné účinky medu
všeobecne podporuje imunitný systém a pôsobí posiľňujúco
pôsobí antibioticky
znižuje riziko aterosklerózy
pôsobí proti anémii
zvyšuje detoxikačnú schopnosť organizmu
výrazne pomáha liečiť vírusové ochorenia horných dýchacích ciest a nosohltanu, chrípku
zlepšuje trávenie, využíva sa pri liečbe vredových chorôb žalúdka a dvanástorníka, pri liečbe pečene a slinivky brušnej, reguluje mierne formy zápchy
posiľňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok
pôsobí ako kardiotonikum, posiľňuje srdce, znižuje tlak
urýchľuje hojenie rán, popálenín, preležanín, Bercových vredov, ekzémov, oparov, používa sa v kozmetike
pre ľudí s poškodeným trávením je med zdroj ľahko získateľnej energie
Nežiadúce účinky
Diabetici a alergici by mali byť pri konzumácii medu opatrní. Zvýšené podávanie medu znamená vyšší energetický príjem, ktorý je vhodné regulovať vyššou fyzickou aktivitou.
Dobré rady o mede
Kryštalizácia medu je dôkazom kvality a pravosti medu. Skryštalizovaný med je rovnako hodnotný ako tekutý. Doba spotreby medu je tri roky v chlade, suchu a tme.
Zahriatim medu nad 40 °C sa ničia enzýmy a med stráca hodnotné látky. Preto ak chceme využiť jeho liečivé účinky napr. v čaji, musíme ho do čaju pridať až keď jeho teplota klesne pod túto hodnotu.
Med je vhodné uskladňovať uzavretý v suchu a tme. Med by nemal prísť do styku s kovmi (Fe, Zn, Cu).
Kombinácia medu s citrónom je vhodná nielen pri prechladnutí, ale aj pri chorobách srdca, napr. pri nepravidelnosti srdcového rytmu.
Med s orechami (vlašskými, lieskovými, para, ale aj inými) je vitamínová a energetická bomba, ktorú organizmus dokáže využiť na zvýšenie fyzického a duševného výkonu. Naopak, med s mliekom má ukľudňujúci účinok a používa sa na lepší spánok. Med a horká čokoláda tiež ukľudňujú a pôsobia proti stresu.
Repkový med obsahuje brasicíny, t.j. látky, u ktorých sa zistila protinádorová aktivita.