Materská kašička
Materská kašička je biely kašovitý výlučok, ktorý sa používa na kŕmenie dospelej matky, larvy budúcej matky.
Zloženie materskej kašičky
Zloženie je ovplyvnené tým, aká včela sa ňou bude kŕmiť. Vo všeobecnosti však obsahuje vodu, cukry, tuky, bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, nukleotidy, aminokyseliny. Z tukových látok majú dôležitú úlohu kyselina 10-keto-2decenová a 10-hydroxy-2-decenová. Z vitamínov je najdôležitejšou zložkou vitamín B5, ktorého nedostatok v ľudskom tele spôsobuje vyčerpanosť, poruchy nervového systému, infekcie horných dýchacích ciest.
Obsahuje množstvo dosiaľ neznámych látok.
Liečivé účinky materskej kašičky
vplýva na biochemizmus krvi
zlepšuje srdcovú činnosť, prekrvenie periférie
zlepšuje psychický stav, spánok, používa sa pri vyčerpanosti
priaznivo ovplyvňuje nervový systém, zabraňuje kŕčom
zlepšuje trávenie, činnosť žalúdka, čriev, podporuje chuť do jedla
zlepšuje využitie vápnika v tele a tlmí tak rozvoj osteoporózy, brzdí vývoj arteriosklerózy, zlepšuje výživu kĺbov a tlmí tak vývoj artrózy
zvyšuje ženskú plodnosť a v spojení s peľom aj mužskú
geriatrikum
Nežiadúce účinky
Alergie sú výnimočné. Neodporúča sa podávať deťom a pri onkologických ochoreniach.
Uskladnenie
Uskladňovať v tme, suchu pri teplote 0 – 10 °C.