">
OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 15.12.2014 23:50:43 

Včelárstvo Tarabík

Materská kašička

 

Materská kašička

Materská kašička je biely kašovitý výlučok, ktorý sa používa na kŕmenie dospelej matky, larvy budúcej matky.

 

Zloženie materskej kašičky

Zloženie je ovplyvnené tým, aká včela sa ňou bude kŕmiť. Vo všeobecnosti však obsahuje vodu, cukry, tuky, bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, nukleotidy, aminokyseliny. Z tukových látok majú dôležitú úlohu kyselina 10-keto-2decenová a 10-hydroxy-2-decenová. Z vitamínov je najdôležitejšou zložkou vitamín B5, ktorého nedostatok v ľudskom tele spôsobuje vyčerpanosť, poruchy nervového systému, infekcie horných dýchacích ciest.

Obsahuje množstvo dosiaľ neznámych látok.

 

Liečivé účinky materskej kašičky

vplýva na biochemizmus krvi

zlepšuje srdcovú činnosť, prekrvenie periférie

zlepšuje psychický stav, spánok, používa sa pri vyčerpanosti

priaznivo ovplyvňuje nervový systém, zabraňuje kŕčom

zlepšuje trávenie, činnosť žalúdka, čriev, podporuje chuť do jedla

zlepšuje využitie vápnika v tele a tlmí tak rozvoj osteoporózy, brzdí vývoj arteriosklerózy, zlepšuje výživu kĺbov a tlmí tak vývoj artrózy

zvyšuje ženskú plodnosť a v spojení s peľom aj mužskú

geriatrikum

 

Nežiadúce účinky

Alergie sú výnimočné. Neodporúča sa podávať deťom a pri onkologických ochoreniach.

 

Uskladnenie

Uskladňovať v tme, suchu pri teplote 0 – 10 °C.