Peľ
Peľ je samčia pohlavná bunka rastlín. Ich veľkosť a farba závisí od druhu rastliny. Včelám slúži ako jediná bielkovinová potrava. Predpokladá sa, že jedna rodina zužitkuje za jeden rok okolo 20 kg peľu.
Zloženie peľu
Peľ obsahuje bielkoviny, minerálne látky (Na, K, Ca, Mg, Fe, Cl, Cu, Si), cukry, tuky, organické kyseliny, nukleové kyseliny, enzýmy (pepsín, trypsín, erepsín, amyláza, invertáza), vitamíny (A, B, C, R –rutín), rastové regulátory, bioflavonoidy, karotenoidy a ďalšie látky. Obsahuje viac výživných látok na kalóriu ako akákoľvek iná potravina, preto je uvádzaný ako najkomplexnejšia potravina 21. storočia.
Liečebné účinky peľu
antibiotické
priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu v organizme
používa sa pri chudokrvnosti, podvýžive, telesnom oslabení po operáciách, chorobách, fyzickej námahe a pri mentálnej anorexii
znižuje krvný tlak, pôsobí proti anémii, veľmi intenzívne rozpúšťa usadeniny v žilách, znižuje hladinu cholesterolu
lieči choroby pečene – žltačku, cirhózu, chronickú hnačku, priaznivo pôsobí na pankreas, žlčník
posilňuje imunitu, obnovuje fyzické sily, stimuluje myšlienkovú činnosť
zlepšuje psychický stav, lieči depresie, navodzuje kľudný spánok
obnovuje hormonálnu rovnováhu
afrodiziakum
geriatrikum
má mierny močopudný a preháňavý účinok, z tela odstraňuje jedovaté splodiny
Nežiadúce účinky
Peľ je silne alergizujúci, preto liečbu treba konzultovať s lekárom. Predávkovanie peľom môže spôsobiť porušenie vitamínovej rovnováhy.
Deťom do troch rokov nepodávať.
Uskladnenie
Peľ je hygroskopický, preto je pre neho nebezpečná vlhkosť. Uskladňujeme ho v uzatvorenom vrecku, prípadne v mrazničke.